Reumatism är en inflammatorisk sjukdom som påverkar lederna och bindväven i kroppen. Bara i Sverige lider över en miljon människor av någon form av reumatism. Sjukdomen kännetecknas av att man är stel i kroppen och har svårt att röra sig, speciellt på morgnarna. De som är drabbade av reumatism har ofta smärtor i lederna som antingen är konstanta eller kan komma och gå. Man blir ofta trött och kan även uppleva en svullnad i kroppen. De som misstänker att de lider av en reumatisk sjukdom skall genast kontakta vården för en utredning. Ju snabbare man får hjälp desto mindre besvär måste man hantera själv.
Behandlingsmetoder inom vården
Det finns inget botemedel för reumatism utan behandlingarna går främst ut på att lindra besvär samt att bromsa sjukdomens utvecklingsförlopp. Smärtstillande och anti-inflammatoriska läkemedlen är den allra vanligaste behandlingsformen. De reducerar både svullnad och stelhet. De som lider av en svår form av reumatism kan även ha nytta av så kallade anti-reumatiska läkemedel som minskar inflammationen. Tas denna form av medicin under en lång tid måste man med jämna mellanrum lämna blodprov så att läkaren kan säkerställa att resten av kroppen inte tar skada. Är inflammationen väldigt allvarlig kan man under en kortare tid bli behandlad med kortison antingen som sprutor eller i tablettform. Nackdelen med kortison är att man inte kan ta det under en längre tid eftersom det kan ha allvarliga biverkningar, exempelvis i form av benskörhet. Förhoppningsvis går det snart att hitta ett fungerande vaccin mot reumatism så antalet som drabbas kan minska.
Lindra smärtan själv
För någon som lider av reumatism kan det vara svårt att hantera smärtan. Att medicinera själv är inte något att rekommendera, däremot går det att hitta andra metoder som lindrar smärtan. För en del kan det vara skönt att bada i en varm badtunna eller bada bastu, medan andra hittar hjälp genom exempelvis yoga. För äldre personer med ledgångsreumatism har det bevisats att det finns positiva effekter med att klappa husdjur. En del patienter har vittnat om att de med hjälp av kinesiotejp kunnat fungera mer normalt och även minskat symtomen av reumatismen. Akupunktur kan också vara lindrande för en del former av reumatism. Vad som fungerar är naturligtvis individuellt och man får prova sig fram tills man upplever att man hittat sina egna metoder för att klara av att hantera smärtan. Det är alltid bra att rådgöra med läkaren innan alternativa behandlingar görs.