BB:s historia

Alla mammor i Sverige idag har gjort åtminstone ett besök på BB, det vill säga barnbördshuset eller förlossningsavdelningen. Dessa barnbördshus har en flera hundra år lång historia i Sverige, då det allra första svenska barnbördshuset grundades år 1774 i Stockholm. Det var välgörenhetsorganisationen Pro Patria som stod bakom barnbördshuset, och det fick således också sitt namn efter organisationen. Därefter följde Allmänna Barnbördshuset bara ett år senare, år 1775. Det tredje barnbördshuset i Sverige var Barnbördshuset i Lund, som bildades år 1823. Innan dess hade man även inrättat en avdelning för barnsbörd vid sjukhuset i Göteborg, år 1782, men inte ett självständigt barnbördshus.

Termen barnbördshus föll så småningom ur bruk, i takt med att barnbördshusen i Stockholm, Göteborg och Lund började användas för att utbilda barnmorskor och läkare i kvinnosjukdomar i allmänhet. Barnbördshusen kom därför att kallas kvinnokliniker istället, och så småningom kom de att centraliseras, vilket gjorde att de enskilda barnbördshusen försvann. Idag finns dock den ålderdomliga termen kvar i förkortningen BB, som numera används för att syfta på den avdelning där mamma och barn kan vistas precis efter födseln.

Innan man åker in till BB för att föra ett nytt liv in i världen är det dock viktigt att man har allting förberett. Idag är det som tur är enkelt att köpa allt en bebis kan behöva, eftersom det finns samlat på ett enda ställe, Bigbaby. Där hittar man allt från barnvagnar och bilbarnstolar till leksaker och kläder.