Priset för en kvalitativ hårtransplantation som kan återskapa ditt hår

Kanske har du drabbats av håravfall och överväger att göra en populär FUE (follikulär hårtransplantation). Men bara en faktor får dig att tveka – kostnaden för en kvalitativ hårrestaurering kostar mycket pengar. I den här artikeln får du veta varför det kostar mycket pengar och hur du ska tänka kring en eventuell hårtransplantation. Vill du ha mer information rekommenderas hårtransplantationsguiden.se.

 

Varför är det så dyrt att transplantera håret?

Om du har mycket möjlighet att gå till en kvalitativ och prisvärd hårtransplantations klinik är det värt pengarna. Det är viktigt att inte kompromissa med kvaliteten eftersom du kommer leva med din hårtransplantation resten av ditt liv. Själva ingreppet är arbetsintensivt och kräver minst en kirurg och ett operationsteam på 2 sköterskor utöver dessa personalkostnader måste kliniker investera i administrativ personal som mötesbokare, säljare och marknadsförare. Kostnaden beror dessutom på olika faktorer som att kliniken måste kännas modern, dess läge som ofta är placerad i en bra stadsdel, kirurg och vilken metod som du väljer. Metoden som de flesta svenskar väljer kallas FUE även om en del kliniker väljer att kalla marknadsföra metoden under sina egna namn för att motivera en högre kostnad (exempel på detta är transplantatmetoden  och FUE Ilter metoden).

 

 

En hår restaurering är en kostnadseffektiv metod

Ingen vettig människa kan kalla hårtransplantationer för en billig process och det är kanske inte en tillfällighet att det framförallt är filmstjärnor, människor med statusjobb och kändisar som väljer att göra ett ingrepp. Men samtidigt är det  en kostnadseffektiv process. Eftersom det i dagsläget är den enda metoden som ger dig en permanent lösning för ditt hår problem.

 

Man kan lätt tro att medicinsk behandling av håravfall är ett billigare alternativ. Ja, det är kanske så att läkemedel är billigare på kort sikt. Men bilden blir annorlunda om du beräknar den totala mängden pengar som spenderas på medicinsk behandling eller en hårtransplantation. Varför? Jo om du Eftersom spenderar pengar på läkemedel och medicinsk behandling slutar aldrig behandlingen eftersom behandlingen måste pågå  under hela ditt liv. Dessutom blir resultatet betydligt sämre för att motverka ditt håravfall än en hårtransplantation som blir permanent – du tappar inte håret där man placerar hårsäckarna. Anledningen till detta förklaras med att dessa transplanterade hårsäckar inte påverkas av det kroppsliga hormonet DHT. Det är DHT som är orsaken till varför man drabbas av det ärftliga håravfallet vilket är den vanligaste typen av håravfall.

 

Faktorer som påverkar kostnaden för behandlingen

Det finns flera faktorer som påverkar kostnaderna för klinikerna vilket självklart påverkar priset för ett ingrepp. Det finns vissa kliniker som tar betalt per graft (hårsäck), medan andra speciellt internationella klinker kan ta betalt för anestesi och konsultationer. Kliniker har vanligtvis två principer för att mäta den totala kostnaden för hårtransplantationen kirurgi-kostnad per follikulärt enhet som transplanteras och kostnaden per operation. I Sverige är det vanligast att klinikerna tar betalt beroende på hur stort ingreppet är. En operation på 1500 grafts kostade 2018 på en bra klinik 34 000 kronor medan 3000 grafts vilket är den största ingreppet kan kosta mellan 50-70 tkr beroende på klinik. För att se de mest prisvärda ingreppen läs hårtransplantationsguiden.se som listar kvalitativa kliniker i Sverige och utomlands.

I den första metoden kan antalet transplantat direkt påverka operations kostnaden. Vid denna beräkningsmetod blir fler transplantat desto dyrare operation.

 

Faktorer som förklarar de höga kostnaderna

Några av faktorerna bakom kostnadsskillnaderna är följande:

  • Ryktet hos hårtransplantationskirurgen
  • Tung reklambudget hos kliniken, många av klinikerna lägger åtskilliga tusenlappar på att visa sina annonser på Google Adwords.
  • Placering av kliniken, en del kliniker har valt att satsa på dyra platser som Östermalm eller Djursholm där lokalkostnaden är extremt dyr vilket innebär dyrare operationskostnader.
  • Om kliniken har ett stort antal anställda. Höga personalkostnader innebär att kliniken behöver mer pengar för att betala sina anställda
  • Skattekostnaden som givetvis är högre i Sverige än utomlands för svenska kliniker
  • Om hår restaurering är inte en standard ingrepp vilket är fallet ifall man behöver korrigera en hårtransplantation som gjorts med en gammal metod, brännskada, ögonbryn transplantation, skägg etc då blir kostnaden per hårsäck (graft) ofta högre

 

Finns det försäkringsskydd för hårrestaurering?

I allmänhet täcks inte kostnaden inte täcks av försäkringskassan, eftersom det är en kosmetisk kirurgi. Men om om det är nödvändigt med peruk efter en olycka eller brännskada går det att få ersättning för peruk.

Hårtransplantation kirurgi anses inte som en billig metod av de flesta människor för att förändra sitt utseende. Många män väljer att inte berätta kostnaderna för sin hustru. En del lider djupt av sitt håravfall och tror att de inte råd att få det gjort alls – men kostnaden är inte gigantisk om man tänker på vad själva ingreppet betyder i minskat lidande.  De flesta människorna i Sverige har möjlighet att klara finansiering kring ingreppet.

Kostnaderna för hår transplantationskirurgi varierar från läkare till läkare. De kan variera även inom samma klinik som kund har du stor möjlighet att förhandla ner priset. Priset för ett graft är mellan 20 kronor till 50 kronor per transplantat.  Anledningen till den stora variationen beror också  på att priset per transplantat minskar ju fler transplantat du gör.

Om du tex kan välja att göra en transplantation under lågsäsong eller när det finns luckor i klinikens planering går det att komma ner i pris. En del kliniker lockar även med lägre pris om du själv är med och marknadsför kliniken med fotografier och de har lockpriser om du bestämmer dig snabbt eller om du är med i s.k ”vetenskapliga undersökningar”. Gå aldrig på dessa tricks utan välj att göra en hårtransplantation när du själv är redo och har undersökt vilken klinik som passar just dig och som du har förtroende för.

Beroende på varifrån hårsäckarna tas kan priset också variera. De bästa håret tar man vanligtvis från baksidan av huvudet men om det inte räcker går det att ta kroppshår (BHT) sk body hair transplant vilket är en dyrare och sämre metod men ibland finns det inte något alternativ om du har stort håravfall. Om du gör en ögonbrynsoperation eller ögonfrans operation är priset högre eftersom det är en relativt svår operation att utföra.

Follikulär enhet utvinning hårtransplantation kostar mer än mikro-transplantat.  FUE kan kosta så mycket som upp mot 70 kronor per transplantat.  Mega-sessioner där ett stort antal transplantat är klar på en gång är billigare per transplantat. Men om du gör ett stort ingrepp är risken större för shock-loss som innebär sämre resultat.

Reparationsarbete på sämre utförda metoder  görs också per transplantat-pris.  Detta inkluderar att ta ut hår pluggar från tidigare förfaranden hårtransplantationer som gått fel.

Den normala hårtransplantation förfarande kommer att kosta olika beroende på antalet transplantat även om kostnaden per graft går ner mer transplantat du har.  Till exempel, 1000 transplantat kan kosta dig 30 000 kronor medan 3000 transplantat kan kosta ca 100 000 kronor.  Priset per transplantat går ner ju större operation du gör men ofta är det bättre att göra fler operationer än att göra en stor operation vid ett tillfälle.

 

Finns det finansieringsalternativ vid hårtransplantationer?
Många svenska kliniker har samarbeten med finansieringsinstitut för att de ska kunna betala av kostnaden ¨på ett smidigt sätt. En del väljer att finansiera sina operationer. Några exempel på finansieringsalternativ är kreditkort, finansbolag och banklån. Vissa finansföretag är inriktade särskilt på människor som får kosmetisk kirurgi.  De kan erbjuda lån och du kan finansiera hela din hårtransplantation operation utan handpenning. Ofta är kostnaderna för denna typ av lån hög med höga räntekostnader.

Hårtransplantation är dyrt, men med rätt finansiering blir kostnaden inte lika kännbar. Och en bra finansiering ger dig också  möjlighet att använda den läkare som du i slutändan vill anlita. Läs mer på hårtransplantationsguiden.se som har massor av tips för dig som funderar på att få tillbaka ditt hår.