Från peruk till riktigt hår

Löshår är en gammal och anrik företeelse som användes redan för 2700 år sedan av de gamla egyptierna. De rakade av allt hår på kroppen och satte peruker på huvudet. Från att ha börjat hos överklassen spreds detta vidare i hela samhället och bars lika mycket av både män som kvinnor. Skillnaden mellan de mer bemedlade och fattiga låg i vilket material peruken tillverkats av. Intressant nog uppfanns dreadlocksperuken vid denna tid med hårt virade hårslingor (runt pinnar) som fick soltorka efter att de täckts av lera. Peruker bars för att skydda mot solen och för att visa status. Men det var inte bara Egyptierna som använde peruker utan även folkslag som fenicier, greker, sumerer, romare och assyrier.

I det antika Grekland hade folket en stor tilltro till läkekonsten och man började ganska tidigt att studera människans anatomi. Läkekonstens fader, Hippokrates, var den första läkare som uttalade att sjukdomar inte var orsakade av gudomligt ingripande eller övernaturliga krafter. Även peruker ansågs genom tiderna ha betydelse för hälsan. Eftersom de användes som mössor trodde man i gamla tider att man riskerade att drabbas av förkylning om man slarvade med att bära sin peruk. Eftersom man kunde ha det egna håret kortklippt under peruken ansågs detta vara hygieniskt och det fanns en liten chans att man kunde slippa drabbas av huvudlöss. Långt hår var svårt att hålla rent och tvättades inte särskilt ofta. Håret avfettades med starka lösningar som alun, ammoniak eller lut, vilket med tiden orsakade håravfall.

Efter den franska revolutionen var peruken en symbol för överklassens enorma slöseri och dess användning började försvinna. Det var inte förrän på 1900-talet som perukerna kom tillbaka i modet med toupéer för män (under 50-talet) och peruker för kvinnor under 60-talet.

I dagens samhälle betyder vårt eget hår mycket för vår självkänsla och är många gånger ett uttryck för vår personlighet. Att drabbas av håravfall eller att håret tunnas ut är för många en personlig katastrof. Det finns dock professionell hjälp att få hos Nordic Hair som specialiserat sig på att lösa hår- och även hudrelaterade problem. Nordic Hair utför säkra samt effektiva behandlingar med PRP-behandlingar (mot håravfall samt för att öka hårtillväxten), injektionsbehandlingar (behandling med stamceller för hår och hud) samt hårtransplantation. Du kan få en kostnadsfri konsultation hos någon av Nordic Hairs hårkliniker i Malmö, Göteborg, Stockholm eller Istanbul.

Peruker används ofta i dagens samhälle utan att vi tänker på det. En del kända artister använder peruker istället för sitt eget hår när de uppträder, som exempelvis country western-sångerskan Dolly Parton. Peruker används flitigt inom operavärlden där operahusen vanligtvis har ett stort urval av peruker både för operasångarna och baletten, män som kvinnor. Givetvis används peruker väldigt mycket inom teatern, TV-produktioner och film. Även inom medicin används peruker många gånger för patienter som genomgår behandling för cancer och som tillfälligt drabbas av håravfall.