Dermatologins historia

Huden har fascinerat människan sedan urminnes tider och redan på 1500-talet f.Kr. skrevs den första dermatologiska texten. Det var en egyptisk beskrivning av olika hudåkommor och hur de kan botas, och här inkluderades allt från akne och rodnader till tumörer och brännskador.

Nästan 3000 år senare publicerades för första gången ett rent dermatologiskt verk i Europa, och det kom att leda till att dermatologin blev en egen vetenskap. Tack vare kunskapen om hur huden fungerar och bör skötas kan till och med mycket svåra tillstånd behandlas idag. Ett exempel på det är balansen mellan en vacker, brunbränd hud och en solskada.

Olika ideal

Solbränna betraktas idag av många som oerhört fräscht och attraktivt. Som skönhetsideal är det dock ett relativt nytt fenomen som ska ha börjat med modeikonen Coco Chanel som under en seglats råkat få färg och sedan kopierades av sina fans. Från antiken fram till 1900-talets början ansågs dock solbränna vara ett tecken på låg status. Nu för tiden har människor som bekant en helt annan inställning och trots hudläkarnas varningar om solskador och hudcancer är det många som spenderar timmar i solen.

Skydda din hud på rätt sätt

Om du tycker om att vistas i solen är det viktigt att du skyddar din hud så väl som möjligt. Med fina produkter från Evy kan du göra just det, exempelvis med härliga, lätta moussar av olika styrka för både hud och hår. Om du solar försiktigt med bra produkter kan du få en vacker, djup solbränna utan att riskera hudproblem men det gäller att vara noga.

Kopplingen mellan sol och hudcancer hör till den moderna medicinska historien och idag vet forskare med säkerhet att överdrivet solande ökar risken för att drabbas. Som sjukdom konstaterade redan antikens människor att cancer kunde uppstå på huden men varför visste ingen. Vissa trodde att det var ett tecken på syndarnas straff medan andra menade att det var märken från ett tidigare liv.