Covid-19 – snart medicinsk historia?

Vi börjar skönja ett ljus i tunneln, en strimma hopp ses i horisonten och sakta börjar världen vakna ur pandemins långa dvala av distansering, handsprit och munskydd. Nu distribueras det vaccindoser världen över. Pandemier av virus har kommit och sedan vaccinerats bort och det är i sig en del av den medicinska historien. Alltsedan den engelska läkaren Edward Jenner 1796 lyckades vaccinera en ung pojke mot kokoppor har vaccin varit behandlingsmetoden för att minska smittspridning och sjukdomsfall.

Covidpatienter – vägen tillbaka

Föreställ dig att du varken skulle kunna känna lukten eller smaken av det nybryggda kaffet på morgonen. Du tar ett rejält bett på ostsmörgåsen men inser i samma stund att den inte smakar någonting – den smakar absolut noll och ingenting. Du grips av lätt panik, kan jag känna min frus parfymdoft? Med den tanken går du ut in i badrummet, öppnar badrumsskåpet och ser fruns favoritparfym av märket Gucci Flora på första hyllan, du tar av korken och drar in ett djupt andetag genom näsan. På ett ögonblick inser du att du förlorat både lukt och smak helt och hållet. I forskningsstudier är specifikt doftbortfall/luktbortfall en av de starkaste indikationerna på att du drabbats av covid-19. Statistiskt drabbas mellan 50-80% av en reducerad förmåga eller tappar helt lukt och smak. Lyckligtvis går det oftast att träna upp och rehabilitera luktsinnet men det kräver att man anstränger sig, det gäller att öva på att koppla dofter och lukter till rätt saker, föremål och personer. Ett tips när du återfått lukt och smak, koppla rätt Gucciparfym till din fru och inte till din älskarinna.

Vi kommer förmodligen alla minnas år 2020 som ett förlorat år, ett år av isolering, distansering och handsprit. Ur ett medicinskt perspektiv har det dock varit ett smått fantastiskt år! Att länder världen över fått fram fungerande vaccin på en sådan rekordkort tid, det kommer garanterat gå till medicinens historia. Länderna världen över stod inte handlingsförlamade, det togs PCR-tester på flygplatser, i varuhus, på arbetsplatser, på sjukhus och på skolor. Samtidigt dog flera i sjukdomen – unga som gamla lades in på intensivvården. Symtomen och sjukdomsförloppet av covid-19 gäckade både läkare och patienter. Viruset som till en början hade rätt namn, covid-19, övertogs sedan av det mer medialt klatschiga namnet corona. Det fick det mexikanska ölmärket med samma namn att initialt rasa i värde i februari 2020, men nu verkar även ölmärket Corona ha återhämtat sig ekonomiskt. Frågan är om covid-19 snart är medicinsk historia? Eller kommer det nya normala vara pandemier och virus löpande fram och tillbaka hädanefter?